Tidig morgon

Några rader ur RSMHs nyutkomna bok "Utan dig finns inget jag" och psykiatrikern Claes Anderssons dikt "Credo":

 

Förtvivlan

delad av många

förvandlade den till förtröstan

 

Det är tidig morgon och försöker fokusera mig på något. Efter en månad med fyra timmars sömn i snitt är de tidiga vakna timmarna svåra så när jag fångades av dikten i väntan på avfärd till doktor Ursula Flatters släppte tungsinnet. Förtvivlan...delad av många. Jag är inte ensam i min färd på livets väg. Även jag har ett liv även om många delar saknas som sammanhang med andra, energi som räcker hela dagen och förtröstan.  Ibland glimrar det till och missmodigheten släpper sitt grepp för en stund. Varje gång jag stannar upp blir mitt underliggande sinnestillstånd tydligt men till skillnad från tidigare i mitt liv då jag hela tiden undvek pauser så tvingar jag mig nu till att ha kontakt med kroppen och alla mina sinnen. Stannar upp korta stunder, för längre pauser ökar min oro. Pauserna är nu flera om dagen från att inte ha funnits alls sen barnsben långt upp i fyrtioårsåldern. Förra veckan lyckades jag ta en eftermiddagslur vilket jag inte kunnat eller velat tidigare.

Konstaterar nöjt, att förmågan att stilla mig och lyssna inåt kan jag nu göra när jag vill i trygga miljöer. "Monkey Mind" har sällan makten över mig längre. Bara när nervsystemet blandar ihop då med nu kollapsar jag, förlorar kontakten med kroppen och kan inte kommunicera. Väntar spänt på det ögonblick när jag kan vara lugn även i det tillståndet. 

I boken "utan dig finns inget jag" som är en visionsbok om psykisk hälsa och psykiatri har RSMHs ordförande Jimmie Trevett skrivit ett avsnitt "Med hopp om framtiden". Det avsnittet kanske stärker öven mitt hopp mera, för nu vet jag åtminstone att jag inte är ensam och känner mig förenad med människorna. Ska läsa resten av boken senare, för nu ska jag ha mitt morgonkaffe och sen bege mig till Järna för att reda ut om min sömnstörning kan vara hormoniell.

 

 

 

23 okt 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)