Hoppfull efter 10 år med utmattning

Ordet "hoppfull" har jag inte använt i något sammanhang sedan mitt insjuknande i utmattningssyndromet (UMS) vid mitten av 2000-talet. Ordet vi alla behöver ha en relation till och tro på för att känna lust att leva. Nu har jag något att tro på som dessutom är mätbart. Jag känner mig nämligen hoppfull till att min funktionsmedicinskt praktiserande läkare i allmänspecialisten Linus Mårtensson med vd:n Graeme Jones på Nordic Clinic i Stockholm kan hjälpa mig bli bättre. 

Med mina första testresultat i handen och med kosttillskott Nordic Clinic hjälpt mig att tillhandahålla som jag tagit i cirka två veckor tror jag att ett meningsfullt liv även kan bli något för mig med ett tillfrisknande i sikte. För det första kan energinivån öka så jag slipper vara hemma mest hela dagarna och i bästa fall kan vissa underskott som jag burit på i decennier, få mig att må bättre än jag någonsin gjort. Med ett näringstest som kallas "Organix Comprehensive Test" och som påstås vara en av de mest omfattande biomarkörstesterna på marknaden har jag fått svart på vitt om hur det står till med mig. Resultat som är mätbara och som jag kan bidra till genom bättre kost och rätt kosttillskott med professionella som går i bräschen för modern sjukvård i Sverige, med rykande heta forskningsresultat länge tillämpade i bland annat USA liksom Storbrittannien. Nu får jag äntligen hjälp med att söka orsakerna till mitt mående istället för att få verkningslös medicinering som enbart minskar symtom som utmattning, depression och sömnlöshet.

Förutom hoppfull är jag också nöjd för att jag tackade nej till erbjudandet att "normalisera mitt ätande" via Stockholms center för ätstörningar tidigare i år då jag tog kontakt med dem och kände mig bekymrad över att jag var så upptagen av optimalt ätande för att få i mig så mycket näring som möjligt, samtidigt som jag ville undvika råvaror med tillsatser och odlade med glyfosater och andra kemikalier som redan idag visar samband med sjukdomar. Istället för att lära mig äta som merparten av befolkningen med pasta, ris och annan mat som misstänks bidra till västvärldens livsstilsrelaterade sjukdomar med så mycket som 80% av alla sjukdomar vi har, har jag tron att jag nu är på rätt väg till tillfrisknande från utmattning och depression - med noggrann kosthållning och kosttillskott. Även här följer jag de rekommendationer preventiv medicin förespråkar. Hade jag följt SCÄ:s rekommendationer med dietistråd och fokuserat på att lära mig äta det de flesta restauranger och privatpersoner bjuder på hade maten inte blivit min medicin som nu hjälpt mig bli bättre. Jag hade stått på ruta ett utan vare sig adekvat medicin, bättre kunskap om vilka brister jag har och faktisk förbättring. Det vete tusan om jag ens levt då frustrationen att inte bli bättre tärt hårt på mig i tio år. 

Jag går inte på en diet men kosthållningen påminner om paleokosten med en bas av en stor mängd varierande grönsaker, frukt, nötter, frön, bönor, linser, ägg, olivolja, kokosolja och viltfångad som fisk från Nordatlanten, älg, vildsvin, ren mm. Allt tillagat från grunden med de bästa råvarorna som KRAV, Demeter, ekologiskt till exempel. Gluten, socker eller laktos är ok som undantag någon enstaka gång per vecka men som jag under en tremånadersperiod undviker så mycket det är möjligt. Så här har jag ätit i tre månader och känner redan förbättringar med att jag kan koncentrera mig på att läsa, skriva, tänka vilket inte går att jämföra med bara i slutet av förra året. Det fantastiska med att äta på detta sätt är att jag aldrig heller längtar efter högkolhydratkost som jag hivat i mig i stora mängder av tidigare, för det jag kallade hetsätning var bara min kropps desperata försök att få i sig snabb energi då jag av okunskap ätit för lite. Det var svårt att begripa att jag var felnärd och svalt samtidigt som jag ökat i vikt med femton kilo det sista decenniet och den informationen tackar jag för via kuratorn på SCÄ. I de blodprover jag tagit i den offentliga vården har enbart brister av D-vitamin konstaterats och inget av det nu jag fått reda på - för de testerna är inte tillgängliga i den offentliga vården. D-vitaminbristen är nu borta med 4000 IE under ett halvår.

Vad exakt mina brister består av kan jag inte gå in på då det övergår mina kunskaper och har inte ens hittar bra översättningar för på svenska som kräver universitetskunskaper men som jag illustrerar med på bild längre ner. Istället redovisar jag tillskotten jag rekommenderats för att det ska bli något begripligare. Generellt, har jag förstått att min metabolism är påverkad, energinivån i cellerna är för låg, neurotransmittorn serotonin är påverkad liksom bakteriestatusen i tarmarna. För att komma till rätta med detta har jag börjat ta följande tillskott dagligen:

1000 mg Omega 3

Active B Complex:
50 mg Thiamin
20 mg Riboflavin
60 mg Niacin
680 mcg Folate
500 mcg B12 m Metylkobalamin
300 mcg Biotin
80 mg Calcium (Pantothenic Acid & Calcium carbonate)

Enhanced Antioxidant Formula:
300 mg Bethaine Anhydrous
200 mg N-Acety-L-Cysteine (aminosyra som rensar levern?)
120 mg Ribonucleic Acid
100 mg Alpha-Lipoic Acid

900 mg magnesium (citrat, malat & gylcinat) fr Innate

ATP Fuel:
137 mg Calcium
51 mg Panthetine
20 IE Vitamin E

Mega Spore Biotic:
350 mg Bacillus Indicus, Subtilis, Cougulans, Lichenformis, Clausii

Glycine Powder Amino Acid (Neutraliserar saltsyra, påverkar nervsystemet):
1370 mg Glycine

100 mg Q10 (1)

I höst tas ett nytt urinprov för att följa upp. Håll tummarna. Och sprid detta ifall jag blir frisk! Det finns hopp för alla oss UMS:are.

 

www.nordicclinic.se

(1) Min egen ide att testa 100 mg då jag läst på nätet att personer med cancer och fibromyalgi fått 200-300 mg. Nordic Clinic har jag inte talat med ännu om mängden, bara att den är bra för mig att ta..

30 jun 2018

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)