Effektiv vård?

Tre år har gått sedan jag gick i väggen i samband med en hjärnskakning. Då såg jag tillvaron i svart och var förvirrad av att jag inte visste vad jag drabbats av. Ångesten var skyhög och jag visste inte att jag höll på att utveckla panikångest, att jag hade ptsd, var utmattad så till den grad att jag kunde gå vilse i kända miljöer och var helt överväldigad av buller som slog ut koncentration och det lilla lugn jag hade kvar. Få läkare förstod och kunde förmedla vad de uppfattade ur mitt kaos. En var Kristina som arbetat på Kris- och traumacenter, en annan var John Ericson på Ersta sjukhus, goe människoälskaren Bengt Kjellman och den största klippan husläkaren Ursula Flatters på Järna husläkarmottagning.

Idag kan jag konstatera att ett femtontal läkare har haft mitt fall framför sig under dessa fall och jag har ivrigt berättat det jag uppfattat om mitt liv för att de ska kunna hjälpa mig att bli frisk. Nu har jag tröttnat på att återge min historia för varje läkare som dyker upp och ibland försvinner efter en månad. Utredningar har inte lett till något, mediciner har bytts ut utan uppföljning och mitt mående är inte nämnvärt bättre.

Försöker numera lära mig att acceptera tillvaron som den är, försöka knyta upp mitt liv kring dem som kan förmedla hopp (Ursula, Vidarklinikens personal, min terapeut m fl) och ta en dag i taget. 
Det är bara en psykiatriker som fattas i denna ring av vårdkontakter, som är beredd att träffa mig över tid så hon kan lära känna mig och bäst förstå vad jag behöver för att utvecklas. Var denna psykiatriker kan finnas är en stor utmaning att finna. Den personen inser jag bara finns i privat regi som styr sin egen tid. Hos henne får jag 45 minuter odelad uppmärksamhet och kan föra en dialog. En läkare som först lyssnar på min historia och sedan kan ta in den och minnas utan att sjunka in i journalläsande och sen rutinmässigt föreslå en medicin och skriva sjukintyg.  

Så du som är kärnfrisk idag, glöm inte att teckna försäkring för privat vård ifall du blir sjuk. Se till att inte hamna i landstingets vård för då kan det dröja länge innan du får en läkare som bryr sig och kan föra en god dialog över tid. Då slipper du drabbas av läkarbrist och i bästa fall slippa äta fel mediciner för länge för att uppföljning saknas eller dröjer.  

3 okt 2013

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)